Tyčinky se špetkou kardamonu sypané himalajskou solí

Jako rychlá chuťovka, jedlý dárek nebo prostě jen tak na stůl. Tyhle tyčinky by jste mohli využít, jak na Štědrý den, ještě než se probojujete ke večeři, tak na Silvestra, jako pohoštění pro návštěvu. Jsou jednoduché, rychlé a příjemně kořeněné.

Mají typickou louhovanou chuť, kterou znáte třeba z německých preclíků nebo tyčinek, které si možná pravidelně kupujete. No a louhované ? Ne, protože by se louhovali, ale protože jsou potřené slabým roztokem hydroxidu sodného neboli louhu. Divíte se ? :) Bojíte se? :)

Nemusíte, působením tepla vznikne z louhu Natron – bikarbonát sodný – (neboli česky jedlá soda) – takže sůl, která už není pro naše tělo nebezpečná :)

Ingredience

  • 1000 ml vody, 30g potravinářského louhu – vznikne 3% roztok louhu, kterým budeme tyčinky potírat
  • sezam a himaljská sůl na posypání
  • 500g hladké mouku
  • lžíčka mletého kardamonu
  • lžíčka rozmarýnu
  • lžíčka soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 ml mléka
  • 5g sušeného droždí

Z mouky, koření, olivového oleje mléka a droždí vypracujeme těsto, které necháme kynout asi hodinu. pak odebíráme kousky a vyválíme tyčinky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Než plech vložíme do trouby, potřeme každou tyčinku louhovým roztokem a posypeme solí nebo sezamem. Pečeme dokud nejsou tyčinky zlato-hnědé.

IMG_1454sm

 

 

Leave A Reply

Navigate