Někde jsem zahlédla podobný recept, ale jen tak na půl oka. Když jsem se s Vámi chtěla podělit o nějaké to malé pohoštění na Silvestra, bylo jasno. Tyhle krevetové jednohubky nesmí chybět. Hlavně proto, že jsou úžasně jednoduché, rychlé a lehké! Než stihnou vaši hosti napočítat do deseti budou na stole
Ingredience:
- celozrnná bageta
- hrst koriandru
- 2 – 3 stroužky česneku
- půl lžíčky soli
- 1 lžíce kokosového oleje
- asi 10 – 15 malých krevet
- lžíce olivového oleje a lžíce sezamového oleje
- limetka na pokapání
Nejdříve si připravte „pesto“. Tří stroužky česneku spolu s koriandrem (trochu si nechte na závěrečné posypání) hoďte do hmoždíře, osolte a rozetřete na úplnou pastu. Asi dvě lžíčky pesta dejte spolu s kokosovým olejem na krevety a poctivě potřete a nechte chviličku odpočívat.
Mezitím rozpalte troubu a dejte do ní podélně rozřízlou bagetu opéct. Jakmile trochu zhnědne, vyndejte ji a nakrájejte na kostičky nebo trojúhelníčky. Ty potom postupně potřete zbytkem pesta.
Rozpalte na pánvi olivový olej s troškou sezamového a hoďte do něj krevety. Ty opečete z obou stran, ale jen krátce. Sundejte z pánve v dejte na opečenou bagetu. Spíchněte párátkem, posypte ještě nasekaným koriandrem. Před podáváním pokapejte trochou limetky, nebo podávejte s limetkou na talíří.
Kokosový olej ?
Kokosový olej se při vaření dá dobře využít, protože bez problémů nahradí oleje na smažení nebo ostatní másla při výrobě pomazánek. Můžete ho například příští rok zkusit přidat do cukroví místo másla, nebo alespoň jeho část nahradit. Vyníkající jsou také palačinky smažené na kokosovém oleji. Obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin a proto se také nepřepaluje.