Levandulové cupcakes s citronovou kůrou

Tyhle dortíčky jsou hlavně čokoládové. Když dělám vánoční variantu, přidávám do nich čerstvě nadrcené perníkové koření – tzn. kardamon, badyan, anýz, skořici a pomerančovou a citronovou kůru. Ale když jsem dělala tyhle princeznovské pro svojí dceru k jejím 4. narozeninám, řikala sem si, že ten punc princezny musím určitě něčím potvrdit. Levandule mi přišla jako ideální doplněk.

Základní čokoládové cupcakes jsem se naučila u královny cupcakes – Veroniky Z ghetta blog. Pak jen přiladila, poladila a vznikly tyhle pro mojí princeznu :)

cupcakes

Ingredience na 12 cupcakes:

  • 240ml vody
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 120g másla
  • 120g cukr krystal
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíčka vanilkové pasty
  • 1 lžíčka levandulového extraktu
  • 1 lžíčka citronové kůry z BIO citronu
  • 90g polohrubé mouky
  • 85g hladké mouky
  • 2 lžíčky kypřícího prášku
  • Ingredience na máslový krém:
  • 150g másla
  • 120g moučkového cukru
  • vanilka z půlky vanilkového lusku
  • 50g rozpuštěné bílé čokolády

Rozpalte troubu na 190 stupňů, vyložte si plech na cupcakes papírovými košíčky. Pokud nemáte plech, dejte 3 papírové košíčky do sebe, udrží pak lépe tvar.

Ohřejte vodu a přisypte kakao – míchejte dokud se nerozpustí.

Do mixéru dejte máslo a ušlehejte ho do pěny na nejvyšší otáčky, jakmile bude máslo světlé přisypte cukr a šlehejte. Pak přidejte obě vejce a opět zašlehejte. Snižte otáčky a přidejte vanilkovou pastu, kůru z citronu a levandulový extrakt.

V misce smíchejte mouky a kypřící prášek a pečlivě je začněte míchat do směsi s máslem. Nakonec přilejte vychladlé kakao. Pořádně promixujte, dokud není směs dokonale hladká.

Teď je čas naplnit košíčky a šoupnout je do trouby. Já peču většinou 15 minut, ale kontrolujte pomocí triku se špejlí. Hotovo máte, až když je špejle čistá.

Krém

Ušlehejte máslo pokojové teploty s moučkovým cukrem a přilejte rozpuštěnou bílou čokoládu a vanilku z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt.

V misce dejte na chviličku do ledničky. Stačí tak 10 – 15 minut, aby krém nebyl uplně tuhý, ale zároveň je třeba aby byl trošku tuhý a dobře se s ním pracovalo . Pak zdobte cupcakes pomocí cukrářského sáčku, zdobičky a nebo prostě třeba lžíčkou. Postypte zdobením nebo čokoládou.

Dobrou chuť!

 

IMG_1254sm

 

 

 

 

1 Comment

Leave A Reply

Navigate