Sušenky z lískových ořechů inspirované Thomasem Kellerem

Thomas Keller a jeho Bouchon (čti bušón)Bakery je kniha u většiny milovníků jídla celkem známá. Je nádherná, je to kniha, která bude mít ve vaší knihovně čestné místo. Pokud pečete – sladké i slané, tato kniha ve vaší sbírce rozhodně nemůže chybět! Velký formát, nádherné fotky z ní dělají opravdu skvost. Mám ji moc ráda a vše co jsem podle ní kdy vytvořila mělo ohromný úspěch.

Vrátím se zpět k sušenkám. Arašídové sušenky mají čestné místo na přebalu knihy a u nás dopadly neskutečně skvěle. Každý kdo je ochutnal je rozplýval. Chtěla jsem vyzkoušet ještě lískovo-oříškovou variantu, a tak vznikly tyto lískovo-oříškové sušenky s lískovo-oříškovým krémem. Dopadly také skvěle! Sdílím tedy recept. Vyhraďte si čas, budete ho potřebovat rozhodně víc, než když připravujete linecké, ale věřte, že to za to stojí.

Příště bych chtěla vyzkoušet variantu z opražených lískových ořechů, myslím, že ta sušenky posune ještě o stupeň výš.

Ingredience na máslo z lískových ořechů

  • 200g lískových ořechů (ideálně opražených)
  • lžíce oleje

Ingredience na sušenky

  • 10g opražených lískových ořechů
  • 68g hladké mouky
  • 3g jedlé sody
  • 1,5g prášku do pečiva (používám bio s vinným kamenem)
  • 28g másla z lískových ořechů
  • 70g kvalitního másla
  • 35g třtinového cukru
  • 20g vajíčka (zhruba menší půlka)
  • 3g vanilkové pasty nebo na špičku nože pravé vanilky z lusku
  • 50g směs ovesných vloček

Ingredience na krém

  • 85g másla
  • 60g másla z lískových ořechů
  • 1 vrchovatá lžíce vanilkového cukru

Postup

Smíchejte si v misce mouku, pečící sodu a prášek do pečiva a promíchejte.

V robotu nebo s ručním mixérem začněte šlehat máslo pokojové teploty. Jakmile povolí, přidejte máslo z ořechů a chvíli šlehejte. Až se ingredience spojí přidejte cukr, vajíčko a vanilkovou pastu a mixujte další dvě minuty.

Teď přidejte na třikrát pevné ingredience – mouku, hrst rozbitých opražených lískových ořechů a vločky.

Jakmile se všechny ingredience propojí spojte těsto v kostku a zabalte do potravinové folie. Dejte do lednice asi na dvě hodiny, dokud těsto nebude tuhé.

Po dvou hodinách těsto vyndejte, dejte mezi dva pečící papíry a začněte válet na placku vysokou zhruba půl centimetru. Udělejte si v lednici místo a celou placku tam opět dejte asi na hodinu.

Po hodině placku vyndejte a začněte vykrajovat kolečka, která klaďte na pečící papír (zatím můžete bez mezer, co nejvíc k sobě). Jakmile vykrájíte všechny kolečka, dejte je do mrazáku a ze zbytku těsta vytvořte opět kostku.

Rozpalte troubu na 160 stupňů.

Jakmile kolečka zcela ztuhnou (to trvá opravdu chviličku) tak je vyndejte a na pečícím papíru srovnejte tak, aby mezi nimi byly dostatečné mezery a urychleně dejte na plechu do trouby. Pečení trvá zhruba 10 – 15 minut. Poznáte to podle barvy, sušenky budou po okrajích krásně zlatavé.

Po 15ti minutách kolečka vyndejte, asi dvě minuty je nechte na plechu a pak přendejte úplně vychladnout na mřížku.

Mezi tím co chladnou, připravte si krém. 85g másla a 60g másla z lískových ořechů rozmixujte dohromady, přidejte vanilkový cukr. Krémem naplňte zdobící sáček s poloklopenou hvězdičkovou špičkou, aby krém na okrajích sušenky dělal hezkou kresbu (není ovšem nutné).

Na každou sušenku udělejte sáčkem kolečko z krému a přiklopte.

Sušenky jsou úplně nejlepší čerstvé, ale uchovávejte je v uzavíratelné krabičce v lednici a vyndejte chviličku před podáváním, aby krém povolil. Jsou neuvěřitelné křehké. Užijte si je! Já je pasuju na žhavého adepta letošního Vánočního cukroví.

IMG_7901

 

3 Comments

  1. Dobrý den,
    chystám se na Vaše krásné sušenky a měla bych pár všetečných otázek. :) Na kolik sušenek tak vyjde toto množství, zdá se mi poměrně malé? A z toho ořechového másla spotřebuji všechno množství nebo něco zbyde? A už poslední, se týká toho chlazení. Je to asi hloupá otázka, ale kdybych dala těsto na ztuhnutí vždy jenom do mrazáku, stalo by se něco?
    Moc moc děkuji za všechny skvělé recepty! :-)
    M.

  2. Krásný den Markéto,
    je to opravdu malé množství, klidně násobte. Je už to dlouho co jsem je pekla, záleží na velikosti kterou uděláte. Moje sušenky měli půměr zhruba 5cm a myslím že jich bylo asi 8. Nejsem si už ale jistá!
    Myslím, že když dáte těsto do mrazáku rovnou nic se nestane… ale nezkoušela jsem, proto se zříkám případné odpovědnosti :))) Dejte vědět, jak to dopadlo! Petra

Leave A Reply

Navigate