RAW dort čokoládový s banány a ovocem

Kdo mě delší dobu sleduje, určitě ví, že raw dorty sem si opravdu zamilovala. (Díky Jitko!!! ) Hlavně proto, že nemám takové výčitky z mlsání a taky protože jsou pro mě lepší variantou oproti moukou a cukrem nadupaným dortům. Chutnají skvěle! Pro dospělé je to ideální verze dortu. Tenhle banánový je úžasný v tom, že krém chutné téměř jako pařížská šlehačka! Bezlepku, bez laktózy a bez cukru !

Ingredience na dort o průměru 16cm:

Krusta

  • 100g rozinek
  • 50g datlí
  • 200g  vlašských ořechů
  • lžíce kokosového oleje
  • lžička vanilky, špetka skořice

Krém

  • 6 opravdu zralých banánů
  • 2 lžíce kvalitního raw kakaa (pokud nelpíte na raw stravě použijte klidně i normální kvalitní kakao)
  • 50 gramů datlí, bez pecky
  • 3 vrchovaté lžíce kokosévého oleje
  • 1 lžička vanilky nebo extraktu

Na vrch ovoce na zdobení: jahody, granátové jablko

  1. Začnetě krustou, na které bude stát váš dort. Budete potřebovat výkoný mixér ale můžete použít i klasický tyčový mixér. Pak hlavně všechny ingredience dávejte do vyšší nádoby, aby se vám dobře mixovaly.
  2. Všechny ingredience na krustu dobře rozmixujte. Krusta může zůstat trochu hrubší. Do pečícím papírem vyložené formy přendejte základ na váš dort, rovnoměrně rozprostřete, rukama pěkně upěchujte a dejte do lednice tuhnout.
  3. Krustu necháme tuhnout, mixér omyjeme a pustíme se do krému.
  4. 4 z 6ti banánů oloupejte (dva budete ještě potřebovat). Banány rozmixujte se zbytkem ingrediencí. Kokosový olej zajistí, že vám krém později dobře ztuhne, datle krém osladí. Mixujte opravdu pečlivě, protože je důležíté aby krém byl úplně hladký.  Ochutit nemusíte jen vanilkou, můžete přidat klidně i špetku kardamonu, anýzu nebo třeba pár lístků čertvého rozmarýnu, který perfektně ladí s jahodami, které budete později na dort skládat.
  5. Vyndejte z lednice krustu. Další dva banány, které vám zbyly oloupejte, rozkrojte podélně a rozložte na krustu. Zalijte krémem a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny tuhnout.
  6. Nakrájejte si jahody a vyklepejte semínka z granátového jablka. Jakmile dort ztuhne, můžete ho ozdobit ovocem. K jahodám se hodí perfektně snítka rozmarýnu, která je ovoní.
  7. Dobrou chuť!

dorty

 

 

7 Comments

  1. Dortík vypadá úžasně – až se mi nechce věřit, že se dá z těchto surovin vytvořit. Určitě ho zkusím :)

  2. Dobrý den, dort vypadá úžasně, vyzkouším ho hned zítra :) . Chtěla bych se zeptat, aby měl dortík pěkný tvar, dáváte ho do nějaké formičky a pak vychladnout nebo ne? :) Já vždy dělám jenom pečené dorty, takže nevím, jak s nepečeným dortem. Mám tuto formu http://www.utc.cz/cs/forma-toro-na-dort-prumer-24-cm/336808p/, lze jí použít? Předem děkuji za radu :)

  3. kuchařinka Reply

    Krásný den! Určitě použijte formu, nechte ho ztuhnout přímo v ní, alespoň dě hodiny. On je pak krásně pevný, ale určitě musí ztuhnout ve formě :) Vaše forma je větší než ta moje, takže dortík bude asi nižší. Možná do 24cm bych přidala všech ingrediencí x1,5 nebo x2 – ale záleží na tom, pro kolik lidí dortík dělátek. Ať se podaří! Petra.

  4. Neskutečná dobrota…… díky za ní.
    Doporučuji vyzkoušet!

    • Hey Bill,Just FYI…They have Subway here in Turkey and all the other fast food restaurants from the US. YUK!!! Istanbul has over 14,000,000 people and that doesn’t count all the tourists. No worries so far about Syria. Turkey is the size of Texas and Istanbul is as far north from Syria as you can get. I hope you are doing well. The weather has been in the upper 70′s and low 80′s. I haven’t felt one rain drop:) I love the NW in Sept and Oct. But this is so amazing. I am living a dream:) Stay in touch…Hugs,Laura

  5. Dobrý den, prosím ten kokosový olej rozehřát nebo mixovat ztuhký?

  6. Dobrý den, jak výkonný používáte mixér? Dnes jsem jeden zavařila a vyhodila pojistky:-)
    Dekuju.
    m.

Leave A Reply

Navigate