Pórková polévka s kořenovou zeleninou

Podzimní počasí, kdy za oknem zrádně vysvítá sluníčko, ale z venku se vracíme promrznutí úplně vybízí k nějaké posilňující polévce. Hlasuji pro pórkovou, ale jinak pórkovou. Božskou, zahřívací obědovou polévku plnou zeleniny a navíc ještě červené čočky! Dnes jsem na podobný recept narazila na Apetitu, trochu upravila, poladila – zde ji máme:

  • 1 pórek
  • červenou čočku – asi tři hrsti
  • dvě střední mrkve
  • dvě střední brambory
  • jedna střední petržel
  • kuřecí nebo zeleninový vývar – cca O,5 litr

Pórek sem si nakrájela na tenké nudličky, mrkev a petřel na kolečka a bramboru na kostičky. Vše sem dala do hrnce na olej a asi 3 minuty restovala. Po třech minutách se do hrnce nalila vývar a dolila vodou cca 1 litr – možná o něco víc, jak máte rádi polévku silnou?

 

Nechala sem vařit asi 10 minut a skočila mezi tím do pekárny za roh pro čerstvý tmavý chléb.

 

Po deseti minutách jsem se vrátila a do hrnce přihodila červenou čočku, kterou jsem před tím asi dvě hodiny měla ve vodě. Vařím dalších deset minut.

Nakonec jsem přihodila trochu petrželky, polévkových bylinek. Trochu soli (nesolila sem dřív, abych měla jistotu, že čočka se řádně rozvaří), pepře – a hurá! Polévka je hotová.

Nakrájejte chlebík a dobrou chuť. Je fakt skvělá – jak k obědu, tak k večeři.

 

Leave A Reply

Navigate