Kandovaný zázvor

Vánoce jsou za chviličku, miluji jejich atmosféru a už teď se těším na pečení cukroví (které mimochodem pravidelně po Vánocích vyhazuji, protože je ho moc a téměř nikdy se nesní). Je potřeba zaplácnout čas, tak co třeba kandovaný zázvor. Trochu vánoční, trochu podzimní a hlavně  – výborný!

Ingredience:

  • hodně moc zázvoru – 300 – 500g
  • 700g cukru
  • tři plné lžíce medu

Zázvor si pečlivě oloupejte a poctivě nakrájejte na tenká kolečka. To aby byly tenoučká je strašně moc důležité, protože cukr, ve kterém ho budeme vařit musí prostoupit úplně všude. Aby zázvor vydržel.

Vezměte méně hlubší kastrol, do kterého dejte kolečka a zalijte vodou, tak aby všechny kousky byly ponořené. Přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit přisypte první polovinu cukru. Takto vařte asi 50 minut. Pak odstavte a nechte vychladnout. Ideálně do druhého dne.

Cesta k finálnímu a ideálně kandovanému zázvoru je dlouhá, vaříme znovu. Tentokrát sem přidala tři lžíce medu, další půlku cukru. Vaříme zase 50 minutek. Pak šup s tím do chladu a spát. Potom jsem slila šťávu ( a schovala do lahve na domácí zázvorovou limonádu ). Nechala okapat.

Pak kousek po kousku naskládala na děrovaný plech nebo plech s pečícím papírem a cca na 40 minut dala na 80 stupňu do horkovzdušné trouby.

Hotovo ! Ano – obalit v cukru a hurá ochutnávat! Myslím, že se neztratí ani mezi vánočním cukrovím.

zázvor

1 Comment

Leave A Reply

Navigate