Phở Bo

Polévka Pho je poslední dobou trošku fenomén. Všichni ji ochutnávají, všichni se dohadují co tam vlastně všechno patří. Já i můj manžel ji milujeme. Ale nejbližší kvalitní vietnamský bistro máme asi 50km. Takže jakmile na nás začne útočit jakákoliv nemoc, naházím suroviny do hrnce a pak už jenom nasávám vůni vývaru a těším se, až se pořádně zapotím. Ti z vás, kdo neumí používat hůlky nebo jim prostě nepřirostly k srdci (to jsem třeba i já), tak si připravte lžíci i vidličku, budete jí totiž 100% potřebovat :-)

Jo a mimochodem, já se s tím moc nemazlím, takže pokud má někdo pocit, že postup není zcela správný, připomínky do komentářů! Ostatním budou jistě ku prospěchu :)

Porce: 4
Doba přípravy s tlakovým hrncem: 1,5 hodiny vývar, cca 30minut příprava

Ingredience na vývar:

  • asi 1kg hovězího masa s kostí – přední
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • asi 3 stonky řapíkatého celeru
  • cibule
  • asi 10cm kousek zázvoru
  • 1 stonek citronely podélně rozkrojený
  • hrstka koriandrových semínek
  • 1 skořice
  • 3 semínka kardamonu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • lžíce soli
  • špetka pepře

IMG_2877sm

Ingredience do polévky

  • asi 250g kvalitního hovězího libového masa (zadní nebo svíčková)
  • rýžové nudle
  • červená cibule
  • jarní cibulka
  • bambusové výhonky – plechovka
  • sojové výhonky – plechovka
  • chilli paprička dle chuti
  • pořádná hrstka koriandru
  • půl hrsti perily – což je vlastně druh kopřivy
  • asi 1 lžíčka nastrouhaného zázvoru

IMG_2891sm

Všechno potřebné 100% seženete v Sapě. Pokud nemáte cestu kolem, koriandr se prodává běžně v hypermarketu, perilu můžete vynechat (do pekla nepřijdete, polévka bude fajn i bez ní). Ostatní jsou opravdu běžné suroviny, které já seženu i u nás, na malém městě, naprosto bez problémů. Citronovou trávu mívají i u Marks and Spencer, dá se koupit i sušená a jestli je u vás nedostupná, doporučuji si ji na léto vysadit do bylinkového záhonu.

Jdeme na to!
Všechny ingredience na vývar opláchněte a naprosto nepečlivě naházejte do hrnce včetně koření. Zalijte vodou a vařte v tlakovém hrnci (proč můžete s klidem vařit v tlakáči si můžete přečíst TADY) asi 1,5 hodiny. Pokud nemáte tlakový hrnec, pak se Vám vaření protáhne klidně na 3-4 hodiny.
Skleněné (rýžové) nudle namočte alespoň na 1 hodinu do vody. Já to někdy nestihnu a zapomenu, pak je prostě krátce povařím. Hotové jsou pak za chviličku a přiznávám narovinu, že rozdíl nepoznám.
Jakmile se vývar dovaří zceďte ho a pusťte se do přípravy talíře s polévkou.
Do talíře dejte první porci nudlí, červenou cibuli rozpulte a nakrájejte na tenké půlkolečka, jarní cibulku na kolečka, papričku na drobno nasekejte. Přidejte bambus a sojové výhonky ze skleničky. Na to všechno nastrouhejte zázvor. Teď je čas na maso. To nakrájejte na opravdu hodně tenké plátky a syrové rozprostřete na nudle. Nakonec všechno posypte koriandrem.

Celou tuhle obrovskou hromadu zalijte vývarem. Maso se díky němu udělá přesně tak, jak potřebujete.
Mno a to je všechno, zase taková věda to není. Servírujte s půlkou citronu a nasekanou chilli papričkou, kdyby měl někdo pocit, že je Pho málo ostré.
Přiznám se, že někdy místo syrového masa použiji uvařené maso přímo z polévky. Někdy použiju obojí. Dělám i kuřecí variantu. Kde ale kuřecí maso rozhodně do polévky syrové nedávám.

Snad mě znalci neukamenují za můj zjednodušený postup na polévku :) Užijte si ji! Dobrou chuť :)

IMG_2895sm

6 Comments

  1. Jee, to jsou super stránky! Určitě zkusím nějaký recept, ale musím mít námitku k receptu na pho, jelikož je to moje národní jídlo a táta ho vaří už desítky let. :) Mrkev a žádnou kořenovou zeleninu do vývaru na pho nedáváme. Bambusové výhonky se do toho taky vůbec nedávají, ale když vám to chutná, tak proč ne. :) Pho nudle vždycky krátce povaříme pomocí košíčku na pár minut ve vodě, aby nebyly tvrdé. Koření s cibulí a zázvorem opečeme vždycky před hozením do vývaru přímo na plotýnce, krásně se tím provoní pak vývar a taky kuchyně! :)

  2. Všm zúčastněným Děkuji. Děkuji i H za super tipy! Určitě zkusím koření příště opéct. Bao – já bych z toho zase takovou vědu nedělala, na začátku mám psáno, že budu ráda za tipy! Sem s nimi, jak dělate Pho vy? :) Nikde ani nepíšu, že je to 100% recept :)

Leave A Reply

Navigate