Gougère – tymiánové koule z odpalovaného těsta

Na tuhle francouzskou specialitu jsem narazila úplně náhodou. Tak nějak jsem zrovna listovala instagramem, když mě zaujala fotka podobných sýrových kuliček. Jedná se vlastně o bochánky z odpalovaného těsta, stejného jako jsou profirerolky, jen jsou obohacené o sýr dle libosti a tymián. Jak už jsem několikrát zmínila, vzhledem k mojí alergii na zrající sýry jsem já zvolila mozzarelu, ale nebála bych se třeba parmezánu, ementálu… nebo jiného vašeho oblíbené sýru.

Moje náplň je naprosto jednoduchá, ještě jednodušší než by Vás napadlo z jemného sýru creme fraiche. Tak pojďme do toho!

Ingredience:

  • 240 ml mléka
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíčka soli
  • špetka čerstvě drceného barevného pepře
  • 4 větší vejce
  • hrst strouhaného nebo nasekaného sýra
  • špetka sušeného tymiánu
  • creme fraiche
  • stroužek česneku
  • špetka soli a špetka pepře

Rozpalte troubu na 190 stupňů. Nalijte si mléko do středního hrnce a zahřejte ho společně s máslem. Ve chvíli, kdy se máslo zcela rozpustí a směs začne probublávat. Odstraňte ji z ohně a nasypte do ní všechnu mouku a pečlivě zamíchejte. Vraťte na plotnu a na mírném plameni míchejte dokud není těsto zcela kompaktní a neodlepuje se od stěn. Ty musí zůstat úplně čisté. Kouli těsta přendejte do misky (nebo do robota) a promíchejte asi minutu (robot K – hák) dokud směs trošku nezchladne. pak postupně přimíchejte všechna vejce, pepř, sůl a nakonec sýr.

Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem udělejte bochánky. Nechte mezi nimi prostor, protože ještě zvětší svůj objem. Strčte do trouby – pečte asi 5 minut dokud se bochánky nenafouknou. V tuhle chvíli otevřete dvířka trouby a zase je zavřete, aby odešla pára. Pečte dalších asi 10 minut, dokud nebudou bochánky krásně zlaté.

Vyndejte z trouby a nechte ideálně na mřížce vychladnout.

Mezi tím si připravte náplň. Smetanový sýr smíchejte s rozetřeným stroužkem česneku, solí a pepřem. Plňte těsně před podáváním cukrářským sáčkem, tak že si do každého bochánku uděláte dírku silnější špejlí, do té potom strčíte špičku sáčku a bochánek naplníte. Nepřežeňte to, ať vám náplň nevytéká ven. Stačí troška. Ochutnávejte!

Dobrou chuť :-)

IMG_1928sm

 

 

Leave A Reply

Navigate