Karamelovo smetanový dort s pekanovými ořechy

Až budete chtít zazářit na jakékoliv oslavě a nebudete mít po ruce troubu ani sporák, tak tímto dortem se Vám to jednoznačně povede. Inspirovala mě skupina Evans na Restaurant Day v Nymburce, kde jsem podobný dort ochutnala a hned sem věděla, že se stane častější součástí mého repertoáru. Stačí vám totiž minimum surovin a dort je naprosto luxusní! Nepřeslazený a neuvěřitelně jemný a nadýchaný – prostě obláčkový.

Karamelovo smetanový dort s pekanovými ořechy
Recipe Type: Cake
Author: Petra Novotná – Kuchařinka
Neuvěřitelně jednoduchý a opravdu výborný dort.
Ingredients
  • 2 velké balení karamelových sušenek Lotus
  • 380 ml smetany
  • 1 balení mascarpone (cca 200g)
  • dvě hrsti pekanový ořechů
  • 4 lžíce třtinového cukru
Instructions
  1. Otevírací dortovou formu si vyložte pro jistotu pečícím papírem.
  2. Ušlehejte smetanu a jakmile bude hustá zašlehejte do ní mascarpone.
  3. Začněte skládat sušenky vedle sebe. Nalámejte je tak, aby u prvního spodního patra zůstalo jen minimum mezer. Později už to nebude tak důležité, ale na nejspodnějším patře si dejte opravdu záležet. Sušenky můžete (ale není to nutné) pokapat i kávou s kapkou vanilkového extraktu.
  4. Na sušenky navrstvěte první třetinu krému a pečlivě rozprostřete.
  5. Další patro sušenek. Teď už nemusíte být tak pečliví.
  6. Pak ještě jedno patro pokládaných Lotusek a poslední vrstva krému. Dort uhlaďte a dejte chladit do lednice.
  7. Mezi tím si nasekejte v mixéru, robotu nebo pomocí paličky na maso pekanové ořechy na malé kousky a dejte na pánev na střední plamen. Stále je míchejte a jakmile se rozvoní, zasypejte je cukrem a počkejte až zkaramelizuje. Stáhněte z ohně a přesypte na pečící papír, nechte vychladnout.
  8. Ořechy nasypejte na vršek dortu a ten ještě nechte uležet do druhého dne v lednici.

IMG_7570

main2

IMG_7592

Leave A Reply

Navigate