Nakládaný balkánský sýr

Jdete o víkendu na návštěvu nebo třeba kolaudační večírek?  Tak super, máte totiž ještě čas naložit tenhle perfektní balkánský sýr a darovat ho hostitelům jako dárek.

Pro mě je na tomto receptu vždycky nejtěžší vydržet tři dny, kdy se sýr musí pěkně proležet mezi cibulkou, česnekem, chilli papričkou a sušenými rajčaty a kdy musí nasát vůni bylinek, které k němu přidáte. Po třech dnech bych snědla sklenici na posezení . Až jí ale vybalíte, když přijde třeba nečekaná návštěva, tak máte vyhráno. Ocení to babičky, foodlovers i milovníci klasik, protože kdo by přece neměl rád nakládaný sýr!

Ano, ano, přiznávám, není to žádný vrchol gastronomie, nic složitého, ale říkala jsem si, že se prostě s vámi o ten svůj recept podělím a vy už si s tím můžete naložit, jak uznáte za vhodné :) Já používám svoje vlastní bylinky sesbírané na zahrádce, usušené a skladované v papírové krabici

Ingredience:

  • 200g balkánského sýra (úplně nejlepší je ten v plechovce, je ho možná o něco víc… )
  • asi 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • dvě chilli papričky
  • snítka tymiánu, dva lístky šalvěje špetka oregana
  • olivový olej – hodně olivového oleje

Připravte si větší misku. Balkánský sýr nakrájejte na kostičky asi 1×1 cm a hoďte jej do misky. K tomu přidejte na tenké plátky nakrájené oba stroužky česneku, na kroužky nakrájenou šalotku. Na drobné proužky nakrájejte i sušené rajčata. Nakonec na úplně drobno rozsekejte chilli papričky. Vše promíchejte, přidejte asi dvě lžíce olivového oleje a všechny bylinky (tymián pouze lístečky). Zamíchejte a naplňte sklenice. Záleží, jak velké máte. Mě stačily dvě. Zbytek dolijte olivovým olejem a uložte do lednice. Nejlepší je sýr přesně za tři dny, vydrží asi 14 dní.

IMG_1874sm

 

1 Comment

Leave A Reply

Navigate