Bramborový krém s houbami

Když moje dcera nazvala klasickou bramborovou polévku „strašidelnou polévkou“ bylo mi jasné, že ji budu muset trochu obalamutit a udělat tu bramborovou polévku prostě veselejší. Pro prcky zdobím mrkvičkou nakrájenou na tenoučné plátky, ale můžete přidat klidně i řapíkatý celer nebo petrželku. Pro nás „dospěláky“ přidávám hříbky na másle s petrželkou. Polévka je perfektní, a přitom potřebujete uplně minimum ingrediencí!

  • 600 g brambor – varný typ C, může být i B
  • šalotku
  • zeleninový vývar (můžete ale klidně použí i vodu)
  • smetanu s vysokým procentem tuku – 32%
  • hrst bylinek
  • 2 lžíce másla na konec
  • trocha hub do polévky

Na oleji zpěňte trochu cibulky a pak přidejte na kostičky nakrájené brambory. Chviličku opečte a pak zalijte vývarem nebo vodou a nechte vařit. Jakmile budou brambory měkké, tak je rozmixujte tyčovým mixérem. Já jsem ještě pasýrovala rozmixovanou směs přes sýto, aby byla dokonale hladká, ale není to podmínka. Přidejte smetanu, osolte, opepřete a nechte ještě chvíli povařit. Pokud je polévka moc hustá, dořeďte vodou. Nakonec vmíchejte do polévky lžíci másla a už nevařte.

Vedle na pánvi si rozpusťe další lžící másla a hoďte na něj hrstku hříbků, k nim potom petrželku, čerstvou majoránku a klidně i pažitku a nechte chviličku zavadnout a podusit.

Do misky nalejte polévku a dejte jednu-dvě lžíce hub. Posypte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte.

Dobrou chuť přeji!

brambory

 

Leave A Reply

Navigate