Poztivní účinky hlívy na imunitu jsou všeobecně známe, přišlo mi skoro škoda zabít je v polívce „ala držková“. Říkala jsem si, že by bylo lepší tu její hodnotu ještě vyzdvyhnout zeleninou! Brambory, mrkev…. prostě zeleninový vývar!
Jak se dělá zeleninový vývar z toho co najdete v lednici už jsem psala v receptu na kapustovou polévku. Prostě vezměte takovou zeleninu, kterou najdete v lednici a nechte ji na menší kousky alespoň půl hodinky povařit. Osolte, opepřete a máte vývar!
Co jsem použila já?
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek porku
- cibule
- dvě brambory
- stroužek česneku
- půlka celeru
- sůl, pepře
povařte asi 30 minut, a vývar slijte, zeleninu vyhoďte.
Na polévku budete potřebovat:
- na drobno na nakrájená cibule
- lžíčka kmínu
- tři na kostičky nakrájené brambory
- cca 300g nakrájené hlívy ústřičné
- zeleninový vývar
- tři lžíce smetany
- čerstvé bylinky – majoránka, petržel, libeček, pažitka
- sůl, pepř
Na olivovém oleji osmahněte cibulku a nasypte trochu kmínu. Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory a na tenké plátky nakrájenou hlívu. Chvilku orestujte a potom zalijte vývarem. Nechte vařit asi 10 minut, přihoďte bylinky a přidejte malinko smetany a ještě chviličku povařte. Ochutnejte, dosolte, dopepřete a můžete podávat.