Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Poztivní účinky hlívy na imunitu jsou všeobecně známe, přišlo mi skoro škoda zabít je v polívce „ala držková“. Říkala jsem si, že by bylo lepší tu její hodnotu ještě vyzdvyhnout zeleninou! Brambory, mrkev…. prostě zeleninový vývar!

IMG_7235

Jak se dělá zeleninový vývar z toho co najdete v lednici už jsem psala v receptu na kapustovou polévku. Prostě vezměte takovou zeleninu, kterou najdete v lednici a nechte ji na menší kousky alespoň půl hodinky povařit. Osolte, opepřete a máte vývar!

Co jsem použila já?

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek porku
  • cibule
  • dvě brambory
  • stroužek česneku
  • půlka celeru
  • sůl, pepře

povařte asi 30 minut, a vývar slijte, zeleninu vyhoďte.

Na polévku budete potřebovat:

  • na drobno na nakrájená cibule
  • lžíčka kmínu
  • tři na kostičky nakrájené brambory
  • cca 300g nakrájené hlívy ústřičné
  • zeleninový vývar
  • tři lžíce smetany
  • čerstvé bylinky – majoránka, petržel, libeček, pažitka
  • sůl, pepř

Na olivovém oleji osmahněte cibulku a nasypte trochu kmínu. Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory  a na tenké plátky nakrájenou hlívu. Chvilku orestujte a potom zalijte vývarem. Nechte vařit asi 10 minut, přihoďte bylinky a přidejte malinko smetany a ještě chviličku povařte. Ochutnejte, dosolte, dopepřete a můžete podávat.

IMG_7221sm

Leave A Reply

Navigate