Pizza na grilu

Máme nový gril, vzhledem k mojí lenosti roztápět klasický uhlí už jsem prostě nemohla jinak a objednala plynový gril. S trochou mokrých třešňových štěpků v alobalu by to snad mělo být dokonce stejný nebo spíš podobné jako klasický gril na dřevěné uhlí.

První testování ani nepopíšu, protože hanba mi to nedovolí. Upřímně – grilovanej špíz a kuřecí křidýlka bylo jediný, co jsem v pátek odpoledne (když gril přivezla zásilková služba) měla na skladě a nepovažuju to za vrchol grilovacích ani kulinářských schopností. Ještě o to hůř, když ani nedopadlo nejlíp. První pokusy byly poněkud černější, já bych to už nerada dál rozpitvávala. Fakt trapas.

Pro mě ale byla strašná výzva ta pizza. Plynovej gril mi na to přišel úplně ideální. Doma totiž troubu přes 300 stupňů neroztopim.

Přeskočím přípravu těsta, ingrediencí atd… a vrhnu se rovnou na samotný pokus nacpat pizzu do grilu.

Začína akce. První zkouška. Roztopim. Jedna pizza na rozpálenej litinovej tál, druhá vedle na rošt.

300 stupňů, mažu špekem rošty i tál, ať to má říz a hážeme pizzy do grilu. Půlka ingrediencí padá do útrob grilu. Zbytek zůstavá na těstě, což považuju za úspěch. Po asi pěti minutách otevírám víko grilu a kontroluji pizzu.

IMG_3014

Smůla, spálený. Teda pokud by existovalo nějaký slovo jako NADspálený nebo vícNEŽspálený byla by ta to pizza, co ležela na litinovým tálu. Ani to  nebylo…. „to je to dobrý připálený“ …. by to prostě uhel.

Pokus číslo dvě, rozehřát gril, vypnout hořáky, hodit pizzy do grilu. Jen na rošt, na ten tál už kašlu… Zdá se to jako perfektní nápad. Roztopim, teploměr ukazuje 310, vypínám hořáky, hodim pizzu a zavírám poklop, ale hned je mi jasný že to asi nedojde, teplota okamžitě padá… pizza bílá jako stěna a ani netmavne. Zapaluju hořáky, nějak tak dopejkám, aby nebyla popelnice plná pizz, ale pořád nic moc. Tohle už nezachráníme.

Poslední pokus, zkoušky napovídají, že ideální bude rozhulit gril na 300, stáhnout hořáky na nejmenší výkon (ale nechat hořet),  pomazat rošt špekem,  šoupnout tam pizzu a voila!!!! Perfektní. Škoda těch prvních třech nedopečenejch a spálenejch. K jídlu už toho moc nezbylo teda.  Ale aspoň vím, jak příště na to :)

Zkuste to, protože vám zaručuju, že takovou domácí pizzu jako je ta z grilu se určitě ještě neměli :)

IMG_4912

 

1 Comment

Leave A Reply

Navigate