Včelí úly – bez cukru, bez lepku, bez laktózy

Žádná bílá pšeničná mouka (ani tmavá), žádný cukr (jen datlový sirup) a žádné mléko (jen ořechy). A pořád si myslim, že ani o Vánocích by jsme toho cukroví do sebe tolik cpát nemuseli. Už vůbec ne ve velkym množství. A tak po tom co sem upekla klasické perníčky (ne nejsem uplný fanatik, bez perníčků si vánoce představit neumím), splácala jsem tyhle včelí úly, které mileráda ráno posnídám. Pochutnám si a nebudu mít žádné výčitky. Do Vánoc jště v klidu stíháte! :)

Ingredience na piškot:

  • 3 vajíčka (žloutky oddělit od bílků)
  • 3 lžíce kvalitního oleje
  • 6 lžíc kokosové mouky
  • lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka skořice
  • 2 lžíce datlového sirupu
  1. Dejte šlehat bílky v tuhý sníh. A rozpalte troubu na 180 stupňů.
  2. Žloutky smíchejte s olejem, přidejte skořici a datlový sirup.
  3. Mouku prosejte s práškem do pečiva a zamíchejte ke žloutkům.
  4. Jakmile bude sníh vyšlehaný vmíchejte ho k hmotě se žloutky.
  5. Pomocí lžičky nebo zdobičky už opatrně na plech vyložený pečícím papírem udělejte „bobečky“. Dejte do trouby a pečte zhruba 10 minut.
  6. Mezitím co vám budou piškoty chladnout si připravte hmotu, ze které budete úly tvořit.

_MG_7040

 

 

Ingredience:

  • 100g vlašských ořechů
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • lžíce kokosového oleje
  • lžička skořice
  • lžička vanilkového extraktu
  • polovina tabulky oblíbené kvalitní (raw) čokolády (rozpustit ve vodní lázni)
  1. Do vyšší misky dejte zhruba 100g vlašských ořechů, 2 lžíce datlového sirupu, lžičku vanilkového extraktu a lžičku skořice.
  2. Všechno rozmixujte kvalitním výkonným mixérem nebo použijte tyčový mixér.  Směs mixujte do skoro hladka, ale bude vždycky mít trochu strukturu. U včelích úlů to vůbec nevadí.
  3. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a lžici kokosového oleje a ještě jednou promixujte.
  4. Dejte trochu ztuhnout do lednice. Stačí zhruba 20 minut.
  5. Po 20ti minutách tvořte včelí úly pomocí formiček, na usazení hnízda použijte vyrobené vychladlé kokosové piškoty. Nechte pak raději zatuhnout v chladu, ale na stole potom bez problémů vydrží.

Krásné Vánoce!

_MG_7044

2 Comments

  1. kuchařinka Reply

    Používám plastové otevíraci formičky. Ať se vám podaří! :)

Leave A Reply

Navigate