Vaječný likér s vanilkou

Vaječná koňak je prostě klasika, kterou naše maminky a babičky milují. Mě ten kupovaný nikdy moc neuchvátil, tenhle recept jsem pro vás vyšťourala a je naprosto úžasný, tak až budete upíjet při pečení cukroví, nepřežeňte to :)

Ideální jako Vánoční dárek pro všechny příbuzné a blízké :)

Ingredience:

  • 8 žloutků
  • 1 litr mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (31%)
  • 1 kondenzované mléko – Salko
  • 30g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lust
  • Vanilkový extrakt
  • 200 ml tuzemského rumu nebo brandy

 

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky zamrazíme pro pozdější použití, jistě se budou ještě hodit. Můžete je také použít na minilaskonky. Přidáme moučkový cukr a vyšleháme do tuha.

Pak přilijeme kondenzované mléko, smetanu a mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábeme dřeň a dáme do směsi. Přihodíme i zbytek lusku.

Na plotně mírně zahříváme dokud směs není hustá. Myslete na to, že jí budeme ještě ředit rumem. Nechte vychladnout. Zceďte a přilijte rum. Rozlijte do lahví a skladujte na chladnějším místě.

Trvanlinost je asi měsíc. Koňak chutná skvěle po cca týdnu uležení.

Vajecny-likerFINAL3s

11 Comments

  1. bezva, hledala jsem nějaký nový likér, kterým bych podarovala dotyčnou, je to už taková tradice, bez domácího likéru by nebyly Vánoce :-) jen se chci zeptat. Kolik je to tekutiny z uvedeného množství surovin?

  2. kuchařinka Reply

    Mě vyšel na dvě půllitrové láhve, ale svařila jsem zbytečně do husta, příště to zkusím méně.

  3. Milá Kuchařinko, kde prosím seženu takové pěkné lahve?

  4. Tak tohle vypadá jako super nápad, určitě do Vánoc zkusím :)

  5. můžu se zeptat, kolik se tam dává toho vanilkového extraktu? je psaný v ingrediencích, ale nakonec se tem vůbec nepřidává? děkuji

  6. kuchařinka Reply

    anoooooo, je tam chyba, omlouvam se :) Pridavaji se dve lzicky, třeba ve chvili, kdy přidavate Salko :) Zravím,

  7. mooooc děkuji. už se na tom pracuje, vypadá to velice dobře. :-) pěkný den

  8. Dneska jsem ho zkusila a všichni ho pochvalují. Moc děkuji za recept =)

  9. Můžu se zeptat, jestli vám tekutina při zahřívání taky krapet zhrudkovatěla?? A přes co jste cedila? přes plátýnko, nebo přes sítko?

  10. Kuchařinka Reply

    Já jsem cedila klasicky přes sítko. Přiznám se, že si už nepamatuju na nějaké hrudky. Nezahřívala jste moc z prudka a vajíčka neuvařila? Zkuste to přecedit a uvidíte :)

Leave A Reply

Navigate