Minilaskonky z třtinového cukru s čokoládovým krémem

Vánoce se kvapem blíží. Jooo jasně, je to trošku předčasný, ale přijde mi fér sdílet recept, který se dá použít na Vánoční cukroví, trošku dřív než týden před Vánoci. Někteří z Vás ho třeba otestují a zjistí, že ho na vánoce 100% upečou. Tyhle minilaskonky jsou totiž můj nejúspěšnější recept. Rozplívají se na jazyku a krém z hořké čokolády s kakaovými boby jakoby dokonale doplnil tu výrazně sladkou chuť. Nepotřebují nic víc, jen pár základních surovin a i z nich vykouzlíte trhák. Skoro bych si ten recept uschovala do šuplíku a nikdy ho nevypustila ven :)

Ingredience na laskonky (asi 40 kousků):

  • 150 g třtinového cukru
  • 3 bílky
  • dvě lžíce moučkového vanilkového cukru

Bílky a polovinu třtinového cukru dejte do nádoby, a tu vložte do horké vodní lázně. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nebude vypadat jako pěna, odstavte a přidejte zbytek cukru a vyšlejte do tuha (sníh). Zlehka pak přimíchejte moučkový vanilkový cukr.

Dejte do cukrářského sáčku (já používám i velkou zdobičku) a nastříkejte na plech s pečícím papírem. Já dělám minilaskonky opravdu maličké, mají asi 2-3 cm v průměru. Směs mě většinou zaplni asi 2 plechy.

Pečte na 120 stupňů 50 minut.

Po 50 ti minutách vyndejte, nechte vychladnout a opatrně oddělte od pečícího papíru.

Ingredience na krém:

  • 1/2 pudingového prášku
  • 200 ml mléka
  • 100g 80% kvalitní čokolády
  • 120g másla
  • menší hrst kakaových bobů

Z půlky pudingového prášku (používám BIO) – ideálně kakového uvařte hustý puding.  Za občasného míchání ho nechte vychladnout (nebo ho přikrejte folií, aby se nevytvořil škraloup). Čokoládu rozehřejte a pak jí spolu se změklým máslem zašlehejte do pudingu. Přidejte hrst kakaových bobů.

Krémem pomažte laskonky a spojujte vždy dvě půlky k sobě. Nechte vychladnou a zatuhnout a můžete podávat.

Perfektní cukroví, které se nemusí uležet. Jeho příprava je jednoduchá, ač se na první pohled zdá, že ne. Jsou opravdu skvělé, užijte si je :)

IMG_6586_2sm

 

 

18 Comments

  1. Pingback: Lanýže z bílé čokolády s kapkou limnocella | Kuchařinka

  2. Dovolím si přidat svoji zkušenost s pudink.krémy…………máslo by mělo mít před zašleháním do krému pokojovou teplotu, jinak hrozí,že se právě v krému srazí. Máslo bych asi nerozpouštěla, ale do krému zašlehala povolené, pak to bude v pohodě. Už jsem mě dříve stalo,že se mě třeba srazil krém do dortu právě z toho důvodu,že máslo bylo studené :-)

  3. Pingback: Vaječný likér s vanilkou | Kuchařinka

  4. Dobrý den, dnes jsem zkoušela Vaše minilaskonky, chuťově se povedly, jsou výborné. Nevím ale proč, hodně mi popraskaly a vytvořily se z nich absolutně neúhledné tvary, špička mi vždycky jakoby utekla a dělaly se i drobné bublinky. Nevíte čím to může být? Děkuji za rady

  5. Vracím se k diskuzi, zpětně, protože předpokládám, že letos se laskonky vrátí na vaše stoly :) Takže! Kulatého tvaru docílíte, když uděláte základ na laskonky trochu ridší a špičku mokrou rukou jakoby uplácnete. Drobné bublinky na laskonkách můžou být čímkoliv. I druh vajíčka ovlivní výsledek. Ale laskonky nejsou makronky :) Oni vám odpustí nějaké nedokonalosti! :)

Leave A Reply

Navigate