Pulled pork s domácí bbq omáčkou a nakládanými okurkami

Teď povinně jděte směr lednice, vyhodit všechny kupované bbq omáčky od všech možných značek. Potom do kořenek vyhodit všechno koření na gril, protože dneska se naučíte dělat si všechno domácí. Obojí vám nezabere (přísahám) víc jak deset minut! Všechno to potom použijeme na naprosto famózní záležitost – pulled pork. Je to z jedno typických amerických bbq jídel, které by ve vašem repertáru na grilovačce nemělo chybět. Hamburgery začínají být trochu ohrané, ale jakmile se vytasíte s něčím takovým máte obdiv zaručen :)

Rozhodně si první naložte okurky! Ty jsou totiž nejlepší za dva dny… :)

Domácí grilovací koření

  • 4 lžíce hrubozrnné soli
  • 4 lžíce sladké červené papriky
  • 2 vrchovaté lžíčky černého pepře
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíčky sušeného česneku
  • 1 lžíčka kajenského pepře
  • 1 lžíčka sušené cibule (není nutné)

Domácí barbecue omáčka

  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • pár cákanců worcestrové omáčky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíčky melasy
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lůžíce domácího grilovacího koření
  • dvě lžíce balsamicového octa
  • lžíčka pepře

směs krátce povařte dokud se chutě nepropojí

Rychlé nakládané okurky (pickles)

  • Okurka
  • půl hrnku rýžového octa
  • lžíce soli
  • dvě lžíce třtinového cukru

Okurku nakrájejte na tenké plátky. Do horké vody dejte všechny opřísady a zalijte jimi okurky. Nejlepší jsou za dva až tři dny.

A teď jdeme konečně na věc!

IMG_6871

Pulled pork s domácí bbq omáčkou a nakládanými okurkami
Author: Petra Novotná – Kuchařinka
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 8
Ingredients
  • 1 kg vepřové krkovice
  • směs domácího grilovaného koření
  • 1 cibule
  • několik lžíc octa
  • asi 1 dcl oleje
  • bulky, bagety nebo sezamové housky
  • domácí barbecue omáčka
  • rychlé nakládané okurky
  • dřevěné štěpky – máčené, zabalené do alobalu na uzení na gril
Instructions
  1. Maso ze všech stran obalte do domácího grilovacího koření – pečlivě ať je opravdu celé obalené. Dejte odležet do druhého dne nebo můžete použít vakuovačku a nechat odležet alespoň hodinu.[br][br]
  2. Zbytek koření zalijte trochou octa, oleje a nakrájejte na tenké plátky cibuli a přidejte ji k marinádě. [br][br]
  3. Rozpalte gril na maximum, přidejte dřevěné štěpky v alobalu a jakmile začnou čudit stáhněte gril (plynový). Pokud máte gril na dřevo, připravte si na maso nepřímé grilování ( uhlí odhrňte na jednu stranu, maso budete dávat na tu druhou)[br][br]
  4. Maso dejte na rošt a nechte ho grilovat zhruba 4 – 6 hodin. Pravidelně měňte alobal se štěpky. Ty se vypálí zhruba za hodinu , pokaždé když ho budete měnit potřete maso zbylo marinádou s cibulí.[br][br]
  5. Maso kontrolujte teploměrem. Aby šla vlákna krásně oddělovat, mělo by mít uvnitř teplotu cca 95 stupňů. [br][br]
  6. Nelekejte se. Marináda téměř zčerná, ale uvidíte, že nakonec bude maso chutnat perfektně a nebude ani krapet spálené. [br][br]
  7. Jakmile se maso dopeče, vyndejte ho z grilu a nechte asi 15 minut odležet. Pak ho pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna.[br][br]
  8. Naplňte jím housku, na to dejte domácí bbq omáčku (tu můžete přidat dokonce i přímo do natrhnaného masa a zamíchat) a nakonec nakládané okurky. Teď už jen zakousnout :) Jíst se dá teplé i studené. Dobrou chuť! :)

 

IMG_6868

IMG_6854

 

Leave A Reply

Navigate