Lehký a svěží mrkvový dort

Po jedné zakázce focení mi zbylo nadmíru mrkve, takže mrkvový dort byla jedna z variant, jak ji zpracovat. Víte, že když už mlsám, ráda tomu přidávám nějakou další hodnotu. Proto jsem vytvořila vlastní recept na mrkvový dort (dezert), který je krásně voňavý po citrusech. Zkuste ho, je opravdu velmi svěží. Vidím to ideální letní dort a volám jaro! :)

Ingredience na dort:

  • 3 vajíčka
  • 100g třtinového cukru
  • 3 střední mrkve
  • menší hrst kešu ořechů (zhruba dvě lžíce)
  • menší hrst lískových ořechů (zhruba dvě lžíce)
  • menší hrst mandlí (zhruba dvě lžíce)
  • menší hrst dýňových semínek (zhruba dvě lžíce)
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce ovesných vloček (pokud chcete bezlepkovou variantu, vynechte)
  • 5 lžíc hladké pohankové mouky
  • lžička vinného kamene nebo bio kypřícího prášku
  • lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • polovina vymačkaného citronu

Ingredience na krém:

  • 150ml smetany ke šlehání
  • 150ml tvarohu ve vaničce
  • lžička vanilkového moučkového cukru
  1. Nejdřív vyšlehejte vajíčka s třitinovým cukrem tak, aby vznikla světlá pěna. Přidejte nastrouhané kury z citrusů a citronovou šťávu.
  2. Mezi tím co se vajíčka s cukrem šlehají, v robotu si nastrouhejte mrkev najemno.
  3. Přidejte ji k vajíčkům, která jste ušlehali s cukrem, jemně nastrouhanou citrusové kůru.
  4. Potom rozmixujte všechny ořechy ( a vločky) také najemno, přidejte k nim mouku a kypřící prášek. Promíchejte.
  5. Opatrně vmíchejte do těsta. jestě lehce několikrát obraťte tak, aby se ořechy s moukou promíchaly do těsta, ale dejte si pozor na to, aby jste si našlehané vajíčko úplně nezničili a nespadlo vám. Nebudeme už přidávat žádný tuk, ořechy jsou samy o sobě dost tučné. K ovonění těsta přidejte ještě vanilkový extrakt.
  6. Celou směs přelijte do formy na koláč. Díky tomu, že v „těstu“ je jen pohanková mouka je důležité počítat předem s tím, že „dort“ moc nevyběhne.
  7. Dort pečte zhruba 10 minut na 170 stupňů. Kontrolujte špejlí.
  8. Nechte ho vychladnout a připravte si krém. Tvaroh ušlehejte se smetanou a vanilkovým cukrem a pomocí zdobičky ozdobte dort podle vašich představ.

_MG_8139_1

_MG_8140

 

TIP: Pokud chcete dort bez mléčných výrobků můžete nahradit krém z tvarohu a smetany krémem z kešu ořechů a kokosového mléka. Kešu ořechy nechte alespoň dvě hodiny máčet ve vodě a pak je bez vody rozmixujte s lžící kokosového oleje a kokosovou smetanou, která se usazuje na vrchu kokosového mléka.

 

1 Comment

  1. Markéta Modrovská Reply

    Dobrý den.Dortík byl dobrý a hlavně zdravý.Jen trochu nesouhlasí doba pečení,po 10 minutách bylo těsto ještě úplně mokré,pekla jsem nakonec skoro 25 minut…Určitě ještě někdy zopakuji… :-)

Leave A Reply

Navigate