Kuřecí Teriyaki v pomálem hrnci

U nás pomalý hrnec není tolik oblíbený jako v Americe. Jeho výhoda spočívá v tom, že se jídlo vaří při velmi nízkých teplotách, nepřichází tak o živiny a zároveň se dělá opravdu dlouho. Někomu by se to zdálo jako nevýhoda, ale ideální k tomu  si jídlo připravit, vystřelit z domova a když se člověk vrátí zpět, jídlo je hotové a téměř připravené k tomu aby ste ho snědli. Osobně si myslím, že by určitě šlo maso připravovat v přiklopeném hrnci na plotýnce na nízký stupeň, ale vyzoušeno nemám. Mimochodem Slow cooker mi běžně slouží jako rýžovar :)

Kuřecí Teriayaki je ideální na takové zpracování v pomalém hrnci. Kuřecí prsa se téměř rozpadnou a nasají do sebe krásně chuť marinády. Na vás už je potom jen omáčku zredukovat a maso pomocí vidličky natrhat. Jo a mimochodem – bez tuku, takže ideální jako povánoční dietka :)

Servírovat můžete s rýži, ale opravdu výborně funguje i do sendviče.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • kuřecí prsa o váze cca 600g
  • hrnek sojové omáčky
  • lžíce medu
  • na drobno nakrájená bílá cibule
  • dvě lžíčky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce mirinu (rýžové víno)
  • 2 stroužky česneku
  • pul hrnku vody
  • špetka pepře
  • na zahuštění: kukuřičný škrob (není nutný!)
  1. V menší misce smíchejte všechny ingredience na omáčku. Cibuli nakrájejte na drobno, česnek také.
  2. Prsa dejte do nádoby pomalého hrnce a zalijte marinádou. Hrnec zapněte na pomalé vaření (já použila rychlejší variantu). A můžete jít ven – stavět sněhuláka, vyřidít si nějakou schůzku nebo si třeba dáchnout. Prsa se vaří zhruba 3- 4 hodiny. Po té době se samy vypnou a udržují se teplá. (Kdyby jste náhodou zaspali :) _MG_7294 kopie
  3. Pokud nemáte pomalý hrnec můžete zkusit variantu na sporáku, přiklopené na velmi nízkou teplotu. Musíte ale hlídat, aby se vám nepřipálily. Pokud to vyzkoušíte, prosím dejte vědět do komentářů pro ostatní, jak to dopadlo! :)
  4. Až se hnec vypne, vyndejte prsa z marinády a natrhejte po vláknech vidličkou, Marinádu slijte a přidejte dvě kávové lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě. Redukujte, dokud omáčka nebude hustá jako sirup.
  5. Natrhané maso vraťte zpět do hrnce a chvíli zahřejte, aby bylo teplé a omáčka pěkně obalila kousky masa.
  6. Ideální s rýží nebo v sendiviči např. s okurkou a paprikou.

_MG_7304

_MG_7299

 

 

8 Comments

  1. Jídlo vypadá moc krásně! Recept mě zaujal, obzvlášť tím, že můžu využít pomalý hrnec. Jen jsem trochu na štíru s tím rýžovým vínem…. dalo by se něčím nahradit? Předem děkuju za odpověď!

  2. kuchařinka Reply

    Lenko, klidně ten mirin vynechejte. Jedná se o klasické rýžové víno (sake), které je trochu doslazené, koupíte to běžně v jakémkoliv hypermarketu v sekci světové kuchyně.

  3. Vypadá to skvěle. Mohu se zeptat, jaký pomalý hrnec používáte? Děkuji.

  4. kuchařinka Reply

    Krásný den všem! Děkuji za komentáře. Používám pomalý hrnec od catler, ale těch pomalých hrnců je na trhu víc. Není to primárně rýžovar, ale rýži umí také. Proto jsem ho uplně původně kupovala. Mám zpětnou vazbu, že kuře jde udělat i na sporáku (intenzita varu 2 z 10ti) zhruba 3 – 4 hodiny. Takže pokud nemáte pomalý hrnec tak můžete zkusit i tuhle variantu :)

  5. Vypadá to nádherně a mám velkou chuť to zkusit, ale hrnek sojovky mi přijde strašně moc – nebude to přesolené? Jak velký hrnek a jaký typ sojovky používáte?

  6. Pingback: Masové koule v pomalém hrnci | Na talířek

Leave A Reply

Navigate