Langoše s rajčatovou omáčkou

Děti je milují, možná proto, že si můžou každého langoše, kterého snědí „nakonfigurovat“ přesně tak, jak mají rádi a to u nás funguje.

Z těsta na langoše se možná dělá něco moc zbytečně složitého. Já používám podobné těsto, jako je na pizzu…

Ingredience:

  • hladká mouka 400g
  • 4 lžíce oleje
  • sušené droždí  (půl sáčku) nebo čerstvé (půl kostky)
  • špetka soli
  • 200 ml mléka

Do mouky dejte malou lžíčku soli, promíchejte. Přidejte 4 lžíce oleje, mléko a droždí do něj rozdrobené a vytvořte kompaktní těsto, které nelepí na stěny misky. Pokud lepí, přisypte mouku. Nedrží-li pohromadě, přidejte trochu mléka.

Těsto by mělo být hebké, bez hrubek. Přikryjte a nechte alespoň 45 minut kynout.

Když těsto vykyne, rozdělte ho na malé bochánky (mně jich většinou vychází kolem 10ti – záleží na velikosti) a ty (dostatečně podsypané) hřbetem dlaně rozplácněte a celými dlaněmi natahujte (jako pizzu) dokud nevznikne placka uprostřed dokonale tenká s tlustými okraji.

Rozpalte olej na pánvi (používám často arašídový, ale může být kvalitní slunečnicový) a placky smažte z obou stran dozlatova. Skládejte mezi ubrousky, aby nebyly langoše příliš mastné.

IMG_8147sm

Tip na podávání:

  •  s olivovým olejem  ( cca 1/2 deci ), do kterého dáte lžíčku soli a česnek
  • rajčatovou omáčkou 
  • a oblíbeným sýrem (mozzarelou)

 

Rajčatová omáčka

Ingredience:

  • půlka cibule
  • stroužek česneku
  • pasírovaná rajčata

Na dvou lžících olivového oleje zpěňte cibulku, přidejte nadrobno nakrájený česnek, a jakmile začne chytat barvu, zalijte směs pasírovanými rajčaty. Nechte dvě minutky probublat a tyčovým mixérem cibulku s česnekem v rajčatech rozmixujte. Nechte povařit ještě asi 4 minuty, dokud směs nezhoustne. Dosolte a opepřete. Můžete přidat chilli papričku, pokud chcete směs ostřejší.

Tuto směs můžete použít také jako základ na pizzu

Comments

Leave A Reply

Navigate