Jemný gulášek s koriandrem

Až jednou uvaříte tento jemný gulášek lehce šmrncnutý asijskou kuchyní, můžete si být jisti, že obyčejná červená paprika s kližkou už se u vás nikdy neukážou.

P.S.: Jestli ještě nemáte tlakový hrnec, ihned si ho poříďte! :)

Ingredience:

  • libové (!) hovězí zadní cca 1/2 až 3/4 kila
  • koření garam masala cca 3 lžíčky
  • uzená paprika – 2 lžíčky
  • klasická červená paprika – 2 lžíčky
  • trocha kari koření – 2 lžíčky
  • 200ml smetany – 30%
  • čerstvý koriandr – hrst
  • cibulka na jemno nakrájená
  • sůl, pepř, chilli
  • máslo a hladklá mouka k zahušťení

Nejdříve si na dně tlakového hrnce rozehřejte trochu oleje, přihoťe na jemno nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Potom přidejte na malé kostičky nakrájené maso, osmahněte a zasypte : červenou paprikou, uzenou červenou paprikou, garam masalou, kari a promíchejte. Pak zalijte vodou nebo vývarem. Jen tak, aby bylo maso ponořené celé, ale ne víc. Trochu osolte, přiklopte a a nechte v tlakovém hrnci asi 30 minut. V normálním hrnci zvyšte dobu cca na 1 hodinu.

Po půl hodině sundejte poklici, zamíchejte a zalejte smetanou. Osolte, opepřete a pokud máte rádi ostrá jídla přidejte i trochu chilli. Potom přihoďte nadrobno nakrájený koriandr, ale určitě si ještě nechte na dozdobení na talíři.

V kastrůlku (nebo mikrovlnce) rozpusťte máslo ( asi 1,5 lžíce ) a smíchejte s hladkou moukou  ( 1 lžíce )  a potom přilejte do omáčky. Nechte povařit asi 15 minutek, aby se chutě propojily a omáčka zahustila.

Podávejte s malými kynutými knedlíčky, posypané cibulkou a koriandrem. Gulášek je opravdu perfektní, tak dobrou chuť!

IMG_7854sm

 

1 Comment

  1. Pingback: Croquenbouche | Kuchařinka

Leave A Reply

Navigate