Dýňová polévka

Vzít dýňi a udělat z ní místo klasické polévku trochu exotickou, už napadlo kde koho. Dýně je celkem kreativni surovina a dovolí Vám hodně experimentovat, takže se toho vůbec nebojte. Tahle polévka vznikla inspirací kamarádky a přidáním pár surovin navíc. A myslím, že to funguje skvěle. Pokud nemáte rádi zázvor, kokosové mléko nebo chilli, dýňě se snese určitě i s bazalkou nebo tyminánem, ale teď už zpět k téhle asijské variaci:

 Ingredience (cca 4 – 6 porcí)

  • 1 menší dýně hokaido
  • šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 3 cm zázvoru
  • lžíčka mletého koriandru
  • hrst čerstvého koriandru
  • 150 ml kokosového mléka
  • sůl, pepř

Na olivovém oleji nebo másle nechte zpěnit šalotku, přistrouhejte asi 2 cm čerstvého zázvoru, lžíčku mletého koriandru. Nechte chviličku propojit chutě a pak přidejte neoloupanou dýni nakrájenou na kostičky. Zalejte zeleninovým vývarem nebo vodou (ta v tomhle případě stačí, protože zázvor, kokosové mléko i koriandr se postarají o dost silnou chuť) a nechte povařit dokud dýně není úplně měkká.

Teď je čas vytýhnout tyčový mixér a dýni rozmixovat do hladka. Kdo chce absolutně hladký krém, může polévku ještě přepasírovat přes sýto.

Přilejte kokosové mléko, osolte, opepřete a můžete přidat ještě 1-2cm čerstvého zázvoru. Nechte ještě chvíli povařit a těsně před podáváním ještě přihoďte hrst čerstvého koriandru.

Servirujte posypané chlebovými krutony, chilli papřičkou a s lžící ušlehané smetany.

 

2 Comments

Leave A Reply

Navigate