Domácí arašídové máslo

Třeba takové kuře s omáčkou satay je jeden z mých oblíbených jídel, burákové máslo je jeho hlavní součástí, samozřejmě. Nebo krém s arašídovým máslem na čokoládových cupcakes. Říkala jsem si, proč bych nemohla burákové máslo udělat doma. Většina věcí vyrobených doma přece jen chutná o něco líp, než ty, co si můžete koupit v obchodě jako finální produkt.

Tohle máslo je jiné, je jemné, bez jakéhokoliv dalšího přidaného tuku nebo másla. Jen buráky, lžíčka medu a špetka soli. A je ještě lepší, jemnější. Jen to zkuste, zabere Vám to pár minut a můžete ho ve sklenici uschovat třeba do lednice. Vydrží pár týdnu :)

Ingredience:

  • 100g vyloupaných čerstvých arašídů
  • 1 lžíčka medu
  • špetka soli

Jako první vyloupejte všechny arašídy (pokud jste nekoupili v BIO obchodě už loupané) a opražte je. Na suché pánvi opékejte na mírném plameni, dokud nebudou ze všech stran zlatavé. Dejte stranou a nechte úplně vychladnout.

Do mixéru (myslím ten co bývá součástí tyčového mixéru nebo food procesoru, s otočným nožem) nasypte všechny arašídy a mixujte.

Nejdřív se arašídy rozmixují na jemno a postupně se začnou lepit k sobě a držet při sobě v hrudkách, pokračujte dál, tak dlouho, dokud směs nezačne být uplně hladká. Teď přidejte med a sůl a ještě chviličku mixujte.

Máslo je hotové :) Já ho tento týden určitě přidám do krému na cupcakes :)

IMG_1735sm

8 Comments

Leave A Reply

Navigate