Domácí americká slanina

Příběh o tom, jak jsem dělala domácí slaninu podle návodu od Cuketky. Dámy a pánové… bylo to prostě luxusní!

Sehnat solící směs Praganda u nás na menším městě, je paradoxně jednodušší, než kdybych ji sháněla kdekoliv v Praze. Ano, ano, ještě tu máme takové ty klasicky obyčejné drogerie, kde to voní po mýdlu a ředidlu zároveň.

Za rohem u řezníka jsem koupila bůček. Byla jsem tolik rozhodnutá, že slaninu dnes naložím, tak mě ani nerohodilo, že neměli bůček bez kosti… Dejte mi ten s kostí prosím! Hned rychle, do tašky!

Doma jsem bůček ořezala od kostí a začala s „nakládáním“. Pořádně sem bůček prosolila ze všech stran (byla to směs Pragandy a cukru) rozumějte, jistota je opravdu důležitá. K tomu přidala koření. Vlastní směs rozmarýnu, tymiánu, bazalky a majoránky. Přidala rozmačkaný na drobno nakrájený česnek – asi 3 stroužky na kus bůčku – kolik mohl mít? Asi kilo.

Obalila potravinářskou folii a zavřela do skleněné zapékací misky s víkem. A šup do ledničky a čekám. Sem tam trochu otočím, promnu. Úterý, středa…. pátek…. neděle – Hurá! Pondělí.

Bůček sem vyndala – voněl překvapivě dobře. Moje nedůvěra se rozplynula. Rozehřála troubu na 95 stupňů, šup s bůčkem do trouby a hřeji až na výsledných 65 stupňů. Trvalo to – i u mého menšího bůčku – asi hodinu a půl.

 

Vytahuji, krájím na tenké plátky, házím na pánev …. mmmm SUPER! Byla perfektní! A skoro bez práce :) A příště jí určitě vyudím! To bude ještě větší jízda!

 

1 Comment

Leave A Reply

Navigate