Úžasné lasagne alla Bolognese

Základem těchto lasagni je prostě trpělivost. Protože tady jí budete opravdu potřebovat. Odměnou Vám bude dokonalý požitek. Dala bych za ně ruku do ohně. Jsou skvělé, lehké a zároveň tolik chuťově plné. Chci je hned znovu!

IMG_4232

Začnete tím, že si připravíte ragú. třeba i den předem, ono opravdu dlouho trvá, než se v troubě probublá.

Ingredience na ragú

  • olivový olej
  • dvě větší mrkve
  • jedna petržel
  • řapíkatý celer – dva stonky
  • cibule
  • slanina
  • mleté maso – 600g hovězího, 400g vepřového
  • dvě deci červeného vína
  • 700ml rajčatového protlaku nebo loupaných rajčat
  • 200ml smetany
  • bazalka ideálně čerstvé listy

V hrnci, který později přijde do trouby rozehřeji na dně olivový olej, přihodím domácí slaninku (nebo jakoukoliv jinou), mrkev, celer, petržel a nechám zeleninku lehce osmahnout. Pak přidám mleté maso a hezky ho vařečkou rozdělím na malé kousky. Jak jen to jde, na úplně nejmenší a podleji červeným vínem. Ještě chviličku nechám probublat. Přidám rajčatový protlak, bazalku, sůl a pepř a hodím do rozehřáté trouby na 145 stupňů. A jdu dělat pišingrový dort :-)

Po třech hodinách je omáčka hotová!

Bešamel

Základem kvalitních lasagni je bešamel, který musí prolít každou vrstvu, aby lasagne byly dokonale krémové a nebyly suché. Narazila sem na omáčku v Apetitu, tu sem trošku poladila a stala se dokonalou. Chutnala sama skoro jako omáčka ze sýrů.

Ingredience na bešamel

  • mléko – plnotučné – cca 500 ml
  • hladká mouka – tři lžíce
  • máslo
  • petržel, bobkový list, tymián,pepř a sůl
  • cibule do které si zapícháte tři malé hřebíčky

Do poloviny mléka hoďte bobkový list, dejte hrstku petržele, cca lžičku sušeného tymiánu, cibuli s hřebíčkem a krátce povařte a slijte přes sítko do džbánku.

Pak dejte na dno rendlíku máslo a rospusťte ho. Zaprašte moukou – asi třemi lžícemi . Nechte mouku lehce zrůžovět a hned zalijte druhou polovinou studeného mléka. Vše jsem míchala stále metličkou. Potom přilijte zbytek ochuceného mléka a nechte povařit do požadované konzistence. Ta se rovná hustší smetaně nebo naopak řidší kaši :-)

Odstavte a sem tam ještě promíchejte metličkou. Osolte a opepřete. Teď ochutnejte, není skvělý?

Boloňské lasagne – blíží se finále

Do vroucí osolené vody – na pár chviliček – dejte lasagne (tak dvě minutky) a ty pak skládejte do vymazaného pekáčku. Na každou vrstvu lasagni dejte vrstvu ragu a tu prolijte bešamelem. Takto naskládejte několik vrstev. Poslední vrstvu lasagni polijte bešamelem a naskládejte mozzarelu.

Do trouby předehřáté asi na 150 stupňů dejte asi na 45 minut. Na talíři postrouhejte trochou parmezánu.

Hurá do toho! :-) Dobrou chuť

IMG_4235

5 Comments

Leave A Reply

Navigate