Thajský salát s hovězím masem

Zamilujete si ho, jako lehké letní jídlo plné chuti a barev. Kombinace sladkých para ořechu a krásně marinovaného masa ve směsi bylinek a zázvoru vás určitě sebere. Zkuste to! Jak přestane pršet a vyleze sluníčko, marinujte:)

Ingredience (cca 2-3 osoby)

  • Asi 500-600g falešné svíčkové nebo hovězího boku. Normálně by byla tužší, ale díky marinádě a tenkých plátkům bude perfektní.
  • 3 stroužky česneku
  • Asi 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 jarní cibulky – pouze bílá část
  • 2 čerstvé chilli papričky nasekané na jemno
  • 3 lžíce cukru
  • Asi 5 lžíc sójové omáčky
  • 4 lžíce šťávy z limetky
  • 2 lžíce tmavého sezamového oleje

Na salát

  • Směs salátů – já použila pekingské zelí a rukolu
  • Rýžové nudle – uvařené a studené
  • Rajčata ( asi 3) nakrájená na kolečka
  • Na tenké plátky nakrájená jedna okurka

Bylinky na posypaní

  • Máta, koriandr, bazalka – od každého hrst nasekaná na drobno

Ořechy
Asi hrst para ořechů rozbije na menší kousky a dejte na rozpálenou pánev. Přisypte asi lžíci hnědého cukru a promíchejte tak, aby se ořechy obalily. Stáhněte z plamenu a nechte vychladnout.

IMG_8241sm

Postup:
Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Polovinu si dejte stranou a v druhé polovině a maso hezky okoupejte. Dejte do lednice a nechte ideálně přes noc marinovat. Maso určitě otočte, třeba jednou těsně před spaním a jednou hned ráno. Než půjdete maso dávat na gril, vydejte ho včas z lednice, aby nemělo teplotní šok. Nechceme ho trápit, ale naopak hýčkat:)
Na grilu maso opečte postupně z obou stran ideálně na stupeň propečení medium, kdy prostředek zůstane ještě krasně růžový a maso šťavnaté. Stáhněte z grilu a nechte 5 minut odpočívat. Pak krájejte na tenké proužky. Na nejtenčí co vám půjdou. Důležité je na to mít opravdu ostrý nůž. Pak to jde lehce. Ty ještě posype nasekanými bylinkami.

IMG_8254sm

A hurá kupit!
Začnete směsí salátů, které rozložíte na talíř jako první vrstvu. Na ně pak na tenké proužky nakrájenou okurku, na plátky nakrájené rajče. Na to pak položíte klubko rýžových nudlí a nakonec plátky masa. Zasypte ořechy a zalijte zbytkem marinády. Takto, můžete podávat. Snad jsem na nic nezapomněla. Přeji dobrou chuť!

Jo a pro děti místo ostrého marinovaného masa, použijte kuře s bylinkami grilované pod cihlou a zalijte javorovým sirupem.

IMG_8235sm

 

2 Comments

Leave A Reply

Navigate