Raw banánový dort s granátovým jablkem

Jak už jsem se zmínila v předchozím příspěvku. Se začátkem roku chceme všichni urputně shodit ty nabraná kila a do léta se dát do kupy (já taky, už několikátý rok). Většinou to krachne, když si ukousnu první kousek čokolády, kterou rozdělávají děti po večeři nebo když ve spěchu naběhnu na oběd do restaurace, kde v poledním menu nemají nic dietního (nebo mají a já to nechci). Každopádně zatím to celkem jde. Pokud mě přepadne chuť na sladké, ideálně ji zabiju tímhle dortem. Raw dorty (syrová živá strava) jsou poslední dobou opravdu oblíbené. Bez deka cukru, jen ořechy, sušené ovoce, kokosový olej, banán…. a granatové jablko. Jediné co musíte udělat den předem je dát ořechy do vody, protože bez toho nikdy nedosáhnete úplně hladké konzistence krému. Já dělám dortík vždycky uplně maličký, to protože je opravdu sytý a nejlepší je čerstvý. Krém už můžete vyladit podle toho na co máte chuť. Jednou přidejte banán a jindy zkuste třeba jahody. Pokud chcete velký dort, násobte :)

raw bananovy dort s granátovým jablkem
Author: Petra Novotná – Kuchařinka
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 12cm
Ingredients
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst datlí
  • lžíčka vanilkového extraktu
  • tři lžíce javorového sirupu
  • 150g kešu ořechů (pres noc namočené ve vodě)
  • 1 banán
  • dvě lžíce kokosového oleje
  • polovina granátového jablka
Instructions
  1. Nejdřív si připravte krustu – spodek dortu. Jednoduše rozmixujte ořechy a datle. Můžete přidat lžíci javorového sirupu.
  2. Jakmile směs bude dostatečně rozmixovaná vyklopte ji do dortové formy a pěkně uplácejte na dně. Mačkejte pečlivě, ať vám později krusta drží pohromadě.
  3. Teď je na řadě krém. Jestli doma nemáte opravdu výkonný mixér vezměte si do ruky tyčový. Ten to zvládne určitě.
  4. Do vysoké nádoby dejte kešu oříšky (bez vody), zbytek javorového sirupu, kokosový olej, banán a trochu vody. Začněte mixovat.
  5. Když se vám bude zdát, že je směs hustá a nejde moc mixovat, přidejte ještě trochu vody. Nepřežeňte to.
  6. Krém sice trochu ztuhne později v lednici, ale musí částečně držet tvar už když ho budete nalévat na krustu.
  7. Jakmile je krém na krustě, posypte ho semínky z granátového jablka a dejte aspoň na hodinku do lednice.

IMG_3188

 

1 Comment

  1. Sandra Soukupova Reply

    Dobry den,mohla bych vas pozadat o info o kolik davek zvysovat pocet ingredienci,pokud chci delat klasicky dort? Tusim,ze prumer je 24 cm (nebo tak nejak). Dekuji za odpoved a napad!
    Sandra

Leave A Reply

Navigate