Pečená kachní prsa s pomerančovou omáčkou a sálátem z červené pšenice

Všichni foodies mě možná roztrhaj na kousky, ale já prostě nemám ráda kachní prsa udělaná jako medium. Miluju, když je pořádně vysušim v troubě, kůžičky se vypeče úplně do křupava a maso je propečené skrz na zkrz. Je tak propečené, že když ho pak krájím na tenké plátky, které chci vykoupat v pořádně silné omáčce, rozpadají se mi pod rukama. Nejsou uvnitř růžová a nejsou ani šťavnatá, ale když je vykoupete v omáčce, nejsou ani suchá. Tohle je rozhodně lahůdka. Jestli Vás děsí to „zrní“ vynechte ho a udělejte prostě jen bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, kachní prsa jsou totiž skvělá i s touhle přílohou!

Pečená kachní prsa s pomerančovou omáčkou a sálátem z červené pšenice
Author: Petra Novotná – Kuchařinka
Ingredients
  • Kachní prsa bez kosti
  • sůl, čerstvě namletý pepř, dvě lžíčky drceného kmínu
  • 1 velký pomeranč
  • 150g červené pšenice (koupíte ve zdravé výživě)
  • hrst brusinek
  • menší cibule
  • stroužek česneku
  • polníček k podávání
Instructions
  1. Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Nařežte si podélně kůži na kachních prsou.
  3. Následně je osolte, okmínujte a opepřete. Dejte do pekáčku nebo zapékací misky a šoupněte do trouby. Asi po 10ti minutách, když prsa pustí první tuk, lehce podlijte obyčejnou vodou. (Pokud se chystáte dělat i salát z červené pšenice, odeberte si trochu tuku stranou)
  4. Pečte je asi 30 – 45 minut. Dokud kůžička na prsou nebude krásně vypečená a zlatá.
  5. Na pánev dejte dvě lžíce třtinového cukru s asi lžící pomerančové šťávy z druhé půlky pomeranče.
  6. Jakmile začne cukr karamelizovat a zhoustne, vymačkejte celý zbytek pomeranče do pánve.
  7. Vyndejte kachní prsa, dejte je stranou z pekáčku a celý výpek přes cedník vlijte do šťávy. Asi 5 minut redukujte.
  8. Kachní prsa mezi tím, co se šťáva redukuje nakrájejte na tenké plátky a dejte do pánve.
  9. Servírujte rozložené na salátu z červené pšenice dozdobené např. polníčkem a pomerančem.
  10. [b]Salát z červené pšenice:[/b]
  11. Červenou pšenici propláchněte a dejte ji vařit. Trvá to asi 20-30 minut (začnete tedy jakmile dáte kachní prsa do trouby)
  12. Mezi tím než se pšenice uvaří si nakrájejte cibuli na tenká kolečka,
  13. Jakmile ji dovaříte, rozehřejte si pánev. Odeberte si na ní tuk z trouby, který pustily prsa. Na něj hoďte cibuli, lžičku kmínu a prolisujte česnek. Asi minutu opékejte a přihoďte brusinky. Vymačkejte šťávu z 1/2 pomeranče a vsypte všechnu pšenici.
  14. Salát si dejte do nějaké misky do tepla a připravte si ještě šťávu k prsům.
  15. Dobrou chuť!

 

_MG_3579

Leave A Reply

Navigate