Trochu divočina! Ale prostě jednou za čas je potřeba trochu vyhodit z kopýtka a připravit si něco na co běžně zvyklí nejsme. U nás jsou to tedy rozhodně mušle sv. Jakuba nebo také hřebenatky. Jejich chuť je jemná a nasládlá. Vůbec nejím ryby (proto ty recepty bez ryb!) a ještě sem si k nim nenašla cestu, ale postupně si ji určitě najdu přes takový mořský potvůrky. Krevety, chobotnice a nakonec i hřebenatky jsou rozhodně masa, ze kterých neucítíte žádný zápach (tedy pokud jsou opravdu čerstvé!)
Právě kvůli jemnosti masa se doporučují různá pyré. Já jsem se držela jemnějších chutí a šmrncla jsem je jen trochu do asijská. Květákové pyré s sezamovým olejem a koriandrem. Bramborové pyré s kokosovým mlékem a hřebenatky opekla z obou stran jen s máslem, petrželkou a trochu koriandru. Abych trochu rozbila jejich sladkou chuť, položila jsem je na jemný salátek z tříbarevných mrkví a Pak Choi s limetkovou šťávou.
- 300g hřebenatek (u nás to bylo asi 15 kousků) (Kupuji v Marks and Spencer)
- asi 200g brambor
- polovina středního květáku
- hrst koriandru
- dvě lžíce sezamového oleje
- 100 ml kokosového mléka
- 50 g másla
- mrkve tří barev – žlutá, oranžová a fialová (kupuji v Marks and Spencer)
- Balení salátu Pak Choi
- Půlka limetky
- Začněte tím, že si oloupete brambory, nakrájíte na menší kousky a připravíte do hrnce s osolenou vodou a dáte vařit.
- Mezi tím si květák nasekáte na nejmenší kousky jaké dokážete, dáte do rozpálené pánve se sezamovým olejem a přihodíte koriandr, osolte a opepřete. Chvíli opékáte. Pak přendáte do hrnce s vařící vodou a vaříte do úplného změknutí.
- Brambory slijte, přidejte kokosové mléko a dvě lžíce másla. Rozšťouchejte úplně na jemné pyré.
- Slijte vodu z květáku, přilijte 100 ml mléka, lžíci másla a ještě chvíli vařte. Potom opět rozšťouchejte na jemné pyré.
- Obě pyré schovejte pod pokličku a připravte salát. Mrkve nastrouhejte na hrubo, Pak Choi nakrájejte, smíchejte, osolte, opepřete a pokapejte šťávou z půlky limetky.
- Nakonec osolte, opepřete a opečete hřebenatky. Jen 1 – 1,5 minut z každé strany. Musí zůstat jemné, ideálně „medium“. Pokud je přepečete, budou gumové. Já opékala na olivovém oleji a na poslední minutu přihodila asi lžíci másla a bylinky.
- Servírujte tak, že dáte nejdříve pyré, na něj naložíte trochu salátku a do něj uložíte několik hřebenatek.