Mrkvová polévka s kardamonem

Dobrý, jasně chápu, že jak někdo slyší něco jako: „uvařte mrkev“ tak se mu ježí chlupy na rukách. Mě vlastně taky. Do teď mám před očima zážitek z dětství, jak do mě moje máma cpe odpornou vařenou mrkev, protože si tenkrát kdesi přečetla, že mrkev léčí oči a já jsem slepá dodnes :)

Takže než jsem se odhodlala k této super podzimní polévce, musela jsem se opravdu trošku přemlouvat. Ale je tu, brambory a kardamon fungují s mrkví perfektně. Chutě se zjemní, propojí a uvidíte sami, že budete mile překvapeni.

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Půlka cibule
  • 3 větší mrkve
  • 1 petržel
  • asi 5 menších brambor
  • lžíce smetany
  • litr zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • lžíčka tyminánu
  • 3 semínka kardamonu

Na olivovém oleji s máslem nejdříve orestujte cibulku, pak přihoďte petržel, brambory a nakonec mrkev. Přidejte tři semínka kardamonu a lžíčku sušeného tymiánu. Zalejte ideálně zeleninovým vývarem (pokud nemáte, tak vodou) tak, aby byla zelenina akorát ponořená a vařte dokud úplně nezměkne. Pak tyčovým mixérem rozmixujte co nejvíce do hladka (pokuste se předtím vylovit semínka kardamonu). Pokud chcete polévku úplně jemnou, můžete ji propasírovat. Přilejte asi  lžíci smetany a zamíchejte. Dosolte, dopepřete dle chuti. Podávejte s tenkými plátky mrkve, které osmažíte na oleji jako chipsy. Ideální je ještě bagetka opečená, lehce potřená česnekem.

Ideální podzimní večeře, přeji dobrou chuť.

IMG_0382_1sm

 

Leave A Reply

Navigate