Masové koule

Naše oblíbené masové kuličky. Podávám je s malinovým džemem, který krásně doplní a uhladí výraznější chuť omáčky, hladce smetanové.

Ingredience:

  • mleté maso asi 3/4 kila
  • 200 ml mléka
  • hrst čerstvých bylinek
  • 3 hrsti strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • střední cibule
  • 200 ml smetany
  • kousek feta sýru

 

Meleme meleme kávu:

Nejprve si rozemele asi maso. Asi 3/4 kila. Půl na půl hovězí a vepřové. Zaliji ho 200ml mléka. Nebojte se, dejte klidně víc, ono maso krásně mléko natáhne a koule budou potom mnohem šťavnatější. Přihodím asi tři hrsti čerstvé strouhanky, hrst bylinek. Ideálně čerstvých. Já sem dnes přihodila bazalku, petržel, pažitku a trochu kopru. Pokud budete přidávat sušené, dejte hrsti alespoň dvě. Přidám česnek, na drobno nakrájenou cibulku, osolím, opepřím a řádně promíchám.

A tvořím koule. Velikosti tak jak máte rádi, já dělám asi 3-5 cm. Skládám na plech lehce politý olivovým olejem vedle sebe.

A šup do trouby, kterou jsem si předem rozehřála na 170 stupňů. Podleji až za chviličku, až se kuličky trošku stáhnou.

Peču asi půl hodinky a když je třeba ještě lehce podleji. Po půlhodině kuličky otočím a ještě asi 10 minut peču, aby byly hnědé ze všech stran. Vytáhnu a vyskládám na talíř. Výpek přes cedník přeleji do pánve s vyšším okrajem. Přidám 200 ml smetany a vařím, po pár minutkách přihodím hrst na drobno nakrájeného feta sýru. Míchám, míchám, a když je omáčka hladká vypnu a vrátím do ní kuličky a nechám chvíli odpočinout a pak šup na talíř.

Servíruji tentokrát s hranolkami, které peču v troubě, ale perfektní budou i kaší !

masové kuličky

 

Leave A Reply

Navigate