Domácí toastový chleba

Tak a je to. Zase jsem si zkomplikovala život. Předem Vás upozorním, že pokud jednou vyzkoušíte domácí toastový chleba, tak je vymalováno, protože strávíte další a další hodiny přípravou dalších a dalších touastových chlebů.

Recept je z webu cuketka.cz, tam jsem si ho vypůjčila a musím se přiznat, že něco tak zázračného jsem od toastového chlebu ani v nejmenším nečekala.

Při druhém pokusu jsem dělala hned dva, kde jeden zůstal bílý a druhý jsem řízla špaldovou moukou, to proto, že jsem přece jen měla pocit, že ta čistě bílá mouka by mohla být něčím obohacená. A vida! Jen drobné úpravy a chléb je na světě :)

Těsto bylo od začátku nádherné, hebké, lesklé krásně poddajné a věřte, že základem úspěchu je čas. Dejte těstu čas, dvojí kynutí a odvděčí se vám opravdu vřele.

Ingredience na bílý chléb (Jarda):

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 158 g plnotučného mléka
  • 26 g rozpuštěného másla
  • 20 g cukru
  • 22 g vejce (rozkvrdlat vidličkou a zbytek nechat na potření)
  • 5 g soli
  • 3 g instantního droždí

Ingredience na špaldový chléb (Špalda):

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 160 g špaldové mouky
  • 158 g plnotučného mléka
  • 26 g rozpuštěného másla
  • 15 g cukru
  • 25 g vejce (rozkvrdlat vidličkou a zbytek nechat na potření)
  • 5 g soli
  • 3 g instantního droždí

Nejdříve smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl a droždí dohromady. Pak přidejte vše ostatní a řádně uhnětete v robotu a nebo prostě rukama. Pokud budete hníst rukama, podsypávejte opatrně. Závěrečné těsto lepí až když ho promáčknete. Je hebké a nadýchané.

Pomažte olivovým olejem, stejně tak misku a dejte přesně na 1 h do tepla kynout přikryté folií.

Za hodinu těsto vyndejte a znovu ho zpracujte. Snažte se z něho hřbetem ruky dostat všechen vzduch. Vytvarujte do válečku a dejte do formy (viz. fotky) a dejte opět už jen přikryté utěrkou kynout na další hodinu.

Rozpalte troubu na 180 stupňů a po hodině druhého kynutí chleba pomažte zbylým vejcem a dejte chleby do trouby, pečte. Mě to vychází přesně na 30 minut, ale jak uvádí Cuketka, pokud máte teploměr, měřte. Teplota uvnitř by měla být zhruba kolem 87 stupňů. Jakmile ho vyndáte z trouby, ihned dejte vychladnout na mřížku.

Děkuji, děkujiiiiii, že jsem si po dlouhé době mohla užít zase ty toasty co si pamatuji jako malá :) Ty kupované toastové chleby se totiž nedají jíst :(

IMG_4841sm IMG_4819sm IMG_4705sm

 

 

 

3 Comments

Leave A Reply

Navigate