Bûche de Noël – Vánoční polínko

Vánoční polínko je tradiční francouzský dezert, který je v podáván v době Vánoc. Může být inspirací pro ty, kteří nemají rádi vánočku, štolu (třeba jí) nebo chtějí předvánoční stůl něčím obzvláštnit. Jde vlastně o roládu z bílého piškotového těsta plněnou čokoládovým nebo kávovým krémem. U nás zmizel raz dva… :)  Nadělá docela parádu, je to takový krásný vánoční kýč :)

Ingredicne na piškot:

  • 6 vajec
  • 6 lžíc oleje nebo másla
  • 200g cukru krystal
  • 240g polohrubé mouky
  • vanilkový extrakt nebo dřeň z jednoho vanilkového lusku
  • lžíčka kypřícího prášku do pečiva

BouchedeNoel1s

Nejedříve si rozpálíme troubu na 180 stupňů. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme s cukrem do tuha.Vedle vyšleháme žloutky s olejem a přilejeme do opatrně do bílků. Zamícháme, přídáme lžíčku vanilkového extraktu. Nakonec přisypeme polohrubou mouku a lžíčku prášku do pečiva a řádně vmícháme, ale opatrně, aby nám těsto zůstalo nadýchané. Nalejeme na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby a pečeme krátce, asi 5- 10 minut, dokud není těsto upečené.Vyndáme a necháme vychladnout.

Ingredience na krém:

  • 1 čokoládový puding ideální v BIO kvalitě
  • dvě lžíčky kávového extraktu
  • dvě lžíce moučkového cukru
  • 120g másla
  • asi 8 jedlých kaštanů
  • 400 ml mléka
  • tabulka kvalitní čokolády ( min. 85%)

BouchedeNoel5s

Kaštany si navrchu nařízneme a vložíme do rozpálené trouby (200 stupňů) upéct. Trvá to asi deset minut.

Uvaříme puding dle návodu na obalu, do kterého zašleháme dvě lžíce moučkového cukru. Přídáme kávový extrakt a necháme vychladnout. Vyndáme máslo z lednice, aby změklo. Jakmile puding vychladne, rozpustíme si v misce nad hrncem s horkou vodou čokoládu. Přilejeme ji na puding, přihodíme na kostičky nakrájené povolené máslo a vyšleháme v krém .

Přihodíme najemno nasekané oloupané kaštany.

Těsto vyndáme z plechu i s pečícím papírem a potřeme krémem (1/3 si necháme na finální potření), pak zabalíme do rolády a okrájíme konce, abychom roládu zarovnali. Ze zbytku můžeme udělat ještě boční větvičku. Potřeme krémem a uděláme napovrchu vidličkou vroubkování, které má napodobit kůru a vložíme ztuhnout do lednice.

To je vše, myslete na suroviny, protože čím kvalitnější, tím lepší výsledek. Vanilkové lusky já kupuji na www.vanilkove-lusky.cz

Leave A Reply

Navigate