Kachní rillettes

Klasický francouzský recept používá kachnu a bílé víno. Můžete ale experimentovat, použít třeba husu nebo vepřové maso. Vynechat víno, kmín nebo šalvěj. Můžete kachnu péct nebo dusit pod pokličkou na sporáku… variant je opravdu mnoho. Já přináším to svou, kterou jsem dělala už 4x. Ideální na chlebíčky (čerstvé, kváskové !). Na silvestra zazáříte. Je to opravdu jednoduchý recept, ale trvá delší dobu a je potřeba se vybavit trpělivostí. Než se kachna udělá, přečtěte si třeba knihu :)

Ingredience:

  • 1 kachna (cca 2,5 – 4 kg)
  • lžička kmínu
  • větvička koření – rozmarýn, tymián a šalvěj (můžete použít i sušené – po půlce lžičky)
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • lžíce soli, špetka pepře

_MG_6567-2

  1. Kachnu naporcujte. Křídla odřízněte, dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit na sporák (hezky pomalu). Můžete přidat zeleninu: mrkev, celer a petržel. Nechte mírně probublávat. Vývar budeme potřebovat v závěru.
  2. Zbytek kachny dejte do nějaké většího hrnce (ideálně litinového) s poklicí. Přidejte víno, koření, sůl a pepř. Přiklopte a dejte do trouby na 150 stupňů na 3 hodiny přiklopené péct.
  3. Potřech hodinách hrnec opatrně vyndejte. Přes sýtko slijte šťávu a sádlo. Maso a kosti dejte stranou.
  4. Sádlo nalijte zpět do hrnce.
  5. Maso z kachny oberte, tohle je ta nejsložitější práce na celém receptu a taky pěkná piplačka. Obzvlášť pro ty, kteří nnechtějí nechat na zmar ani kousek masa :)
  6. Všechno obrané maso znovu zkontrolujte, aby v něm nebyly kosti a hoďte do hrnce k sádlu se šťávou.
  7. Zapněte sporák a nechtena nízkou teplotu zavřené probublávat další dvě a půl hodiny.
  8. Teď je čas na náš vývar, přidejte ho zhruba naběračku k masu a vařte ještě asi půl hodiny. Hrnec už nechte otevřený. Zbytek vývaru můžete použít na polévku. Už ho nebudete potřebovat.
  9. Po třech hodinách se maso bude úplně rozpadat na vlákna, přendejte ho do skleniček a zalijte sádlem. Nechte vychladnout, pak přiklopte a dejte do lednice. Tam vám vydrží zhruba týden až čtrnáct dní.

_MG_6606

5 Comments

  1. Pingback: Chlebíčky s krevetami a koriandrovou majonézou – Kucharinka.cz

  2. Pingback: Chlebíčky s krevetami a koriandrovou majonézou | Tvoje denní dávka foodblogerů!

Reply To Patrisha Cancel Reply

Navigate